Vitiligonun tedavisi var mı

Bugün için vitiligonun kesin bir tedavisi yoktur. En iyi yanıt veren tedavi, yüzdeki lezyonlar, en kötü yanıt verenler ise el ve ayak parmaklarıdır. Lokal tedavi; krem tedavileri sınırlı alanlarda vitiligosu olanlarda uygulanır.

Vitiligonun ilerlemesi nasıl durdurulur?

Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır.

Vitiligo kendi kendine geçer mi?

Vitiligonun tedavi edilmesi bu anlamda hastanın tüm yaşamını etkileyebilir.Vitiligo kendiliğinden geçebilir mi? Vitiligolu hastaların ortalama yüzde 10-20'sinde sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda deri rengi değişik oranlarda kendiliğinden geri gelebilir.

Vitiligo hastalığı nasıl iyileşir?

Vitiligonun bilinen tam iyileştirme etkili bir tedavisi yoktur. Ancak uygulanan tedavi sürecinde renk değişimi durdurulabilir, yavaşlatılabilir ve cilde biraz renk geri kazandırılabilir.

Vitiligo hastalığına ne iyi gelir?

Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır.

Güneş Vitiligoyu artırır mı?

Prof. Dr. Çalıkoğlu, vitiligoyu artırıcı faktörlerin başında stres ve güneşin geldiğine dikkati çekerek, “Vitiligo hastalığındaki beyaz alanlar güneşte kolayca yanabilir, bu nedenle en az 30 güneş koruma faktörü içeren güneş koruyucu kremler sürekli olarak kullanılmalı.

Sirke Vitiligoya iyi gelir mi?

Elma sirkesi mantar enfeksiyonunun neden olduğu vitiligo için yardımcı olur. İçindeki antimikrobiyal enzimler patojeni öldürür ve ciltteki lekeli görünümünü azaltır. Sirkeyi eşit miktarda su ile inceltin. Pamuk yardımıyla günde 2 kez vitiligolu cilt üzerine uygulayın.

Vitiligo kesin geçer mi?

Vitiligoda deri renginin kendiliğinden tekrar oluşması ortalama %10-20 hastada sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda gelişir. Ancak yine de bu şekilde tatmin edici sonuçların oluşması çok nadirdir. Bugün için vitiligonun kesin bir tedavisi yoktur.